A A
RSS
Головна » Статті » Статті » Проповіді

Протоієрей Олексій Уминський: Коли підлітки йдуть з Церкви або Христос нічого не гарантує ...


   Він сказав, що більше не піде в храм ...
    Діти віруючих батьків, які отримали церковне виховання, іноді повністю
відходять від храму. Чому? Що робити?

   На питання відповідає протоієрей Олексій Умінський, духівник Свято -Володимирської гімназії.



   Некритичне мислення

   
Підліток перетворюється в юнака. Але при цьому вирости ж він не може - йому не знайоме почуття відповідальності, у нього немає ніякої самостійності. У якийсь момент він раптом починає бути дуже керованим зі сторони - але вже не зі сторони батьків. Батьки пере-виховали, дали занадто багато турботи, так багато весь час робили за нього, все вирішували за нього, у тому числі в питаннях віри, в питаннях молитви, але не дали самостійності, не навчили приймати правильні рішення самостійно ..

    Він вже доросла людина, він оточений зовсім іншими людьми і від батьків хочеш не хочеш віддалений - інститутом, новими друзями ... Батьки годують, одягають, продовжують давати гроші, але основний вплив на нього вже робить те суспільство, в якому він перебуває. І він, так само, як підкорявся тій церковній громаді, в якій був до цього, так само спокійно підкоряється тому суспільству, в яке потрапляє.


    У юнака не сформовано критичне мислення. Воно не було сформоване в дитинстві. Дитина сприймала хороші речі, але не критично. Тому він нічого свого в православ'ї не мав. І не має до цих пір, тому що все, що він мав, було йому дано. А він це прийняв без міркувань, без переживань, без внутрішнього трагізму. У нього не було моментів, коли б він розумів, що віра - це його особиста цінність, його особистий скарб. І тому так легко він раптом починає слухати зовсім інші речі. Вони теж для нього не стають цінністю, витісняючи колишні речі.

    Так молода людина дуже легко і просто йде під чужий контроль, під керівництво друзів, думок. Що з цим робити я, чесно кажучи, не знаю.


    Дорослішай!

    Мені здається, що батьки повинні вчасно зрозуміти, що дитина мусить дорослішати. Батьки повинні не боятися в якийсь момент залишити дитину в
складному становищі, змусити її приймати рішення, які будуть обов'язково помилкові, можливо, навіть трагічні, але за які дитина буде потім нести відповідальність сама і намагатися вирішувати ці питання самостійно.

   Я 20 років викладаю в гімназії. Мені доводилось багато разів бачити цей важкий, трагічний момент. Це діти зправославної родини, які закінчили православну школу, і раптом з ними виникають проблеми: молода людина собі якесь татуювання робить, курить, п'є, потрапляє в погану компанію. Але як потім буває радісно, коли людина повертається!
   Дорослішими вони повертаються, і для них віра виявляється їх вірою. Це, великий ризик. Вони повертаються не відразу. І не всі. Але повертаються. Набили якісь шишки, але вже зрозуміли, що таке молитва, що таке покаяння по-справжньому і що таке їх віра.


    Страшно?

    Так, дуже страшно відпускати дитину. Але погано, коли дитині вже років 20, а її ніяк батьки не можуть відпустити.  Вона діє наперекір, напоказ свідомо грішить, щоб батьки зрозуміли, що вона має право жити своїм життям. І не відпускають. Молода людина свідомо в 20 років, але по-підлітковому протестує, епатує їх. А вони все одно тримають її, так само намагаються її переламати.

    Якщо вони людині зараз не дадуть жити (хоча в 20 років - вже пізно починати підлітковий період), то дитина взагалі, може ніколи не стати нормальною людиною. Зовні вона буде в Церкві, жити ніби й з послуху, нібито й виконувати якісь формальні, зручні для нас речі. Але вона все одно не буде з Богом, тому що ніколи не стане самостійною, дорослою людиною. Хочеш не хочеш - доводиться ризикувати.

    Зараз мало таких родин, які формують людину так, щоб вона дорослішала всередині сім'ї, залишаючись вірною всім батьківським традиціям, всім батьківським настановам.
    Я й сам не можу похвалитись тим, що в мене в сім'ї все традиційно, що все вірно і вивірено. Я дивлюся на свого підростаючого сина з величезною тривогою. Мені самому буває дуже страшно за нього. І він це прекрасно знає. Я якось йому сказав: ти доросла людина, ми будемо за тебе молитись, але в якихось серйозних речах, які ні мені, ні дружині не подобаються, навіть дуже не подобаються, ти тепер вирішуй сам.
    Ми зрозуміли, що якщо ми зараз його не відпустимо, то все одно його втратимо, тільки це буде ще гірше.

Автор:
Павло Топузідіс. PhotoSight.ru


   Що робити?

    Порада батькам одна  -  щиро молитись за своїх дітей. Я не бачу іншого шляху спасати наших дітей – лише молитвою батьків. І я дуже сподіваюсь на те, що Господь любить наших дітей набагато більше, ніж ми. Як би нам не здавалось, що дорожче них у нас нікого немає. Я дуже сподіваюсь на те, що
Господь буде вести наших дітей до спасіння, якщо ми будемо всі сили свого серця направляти в цю молитву.
    Даючи разом з молитвою певну свободу, дуже добре цю свободу дати так дитині, щоб вона зрозуміла, що це дар, який йому дають батьки. Що ця свобода - не просто байдужість, не просто опустились руки, і я вже нічого зробити не можу - роби, що хочеш, а я тут просто буду молитись. Ні!
    Цю свободу потрібно дарувати. Щоб дитина відчула разом з цією свободою ту любов і довіру, яку їй виявляють в цей момент. Коли вона це відчує, тоді зможе відповісти на це взаємністю. Вона буде про себе щось розповідати, не
приховувати якихось речей від батьків, тому що буде знати, що батьки їй цю
свободу дали. Це її право. І дорослі діти не будуть боятися говорити про свої помилки чи питати про щось, або чимось ділитися.
    Свобода дається як дар любові.

   Ми не можемо зробити вічну оранжерею ні на приході, ні в сім'ї. Але ми можемо закласти в людину важливі, серйозні речі. Можемо намагатись бути максимально чесними з нею, але в якийсь момент як батьки ми мусимо зрозуміти, що ми не можемо прожити все життя замість нашої дитини.

    Ми не можемо не відпустити її в таке плавання, де вона обов'язково буде помилятися, де вона обов'язково буде десь тонути. Але важливо, щоб вона знала, що є рятівний круг і рука, за яку можна вхопитися.



    По колу
   Підліток переживає важкий час. Молитися не хочеться, на сповіді - особливо сказати нема чого, причащатися - підлітку незрозуміло, навіщо. І ніхто не пояснить йому, бо він не питає. Відповіді на свої питання він теж не знаходить, тому що бачить навколо себе те, що має відносне відношення до реальності.

   Так, все гарно, добре, чудово, всі в хустинках. Але суть і зміст незрозумілі. І не тільки для підлітка, для дуже багатьох людей, які в храмі стоять і моляться. Для його власних батьків.

    В інтерпретації батьків Церква часто постає казковим будиночком, до якого приходять за смачненьким і солоденьким. Можна почути, як іноді мами причащають дитинку: «Зараз тобі батюшка дасть солоденького, зараз він тобі медочку дасть»!

    Жахливо! Це замість того, щоб дитині з дитинства говорити, що він зараз буде причащатися істинного Тіла і Крові Христових. Так наше церковне життя, на жаль, перетворюється в якусь казочку.

    Сутність віри для багатьох - це ходіння по церковному колу. У нас є прекрасне церковне богослужбове коло. Від Великодня до Великодня, від посту до посту.  Добре і звично цим колом ходити, таким собі хороводиком церковним, змінюючи святкові хустинки, ні про що не думаючи, зовсім не замислюючись про сенс цієї  ходи. І людина раптом так звикає ходити по церковному колу, що за Христом їй ходити вже не треба.

    Але церковне річне коло - це не найголовніше. А коли немає головного, коли раптом головне йде і не відчувається, тоді для підлітка починається велика проблема - ходити по колу не хочеться. Дорослим ходити по колу зручно- ми звикли, нам це затишно і гарантовано. А підлітку потрібне головне! Він головного не бачить, не бачить ходіння за Христом, не чує голосу Христа, не відчуває реально Христа у своєму житті.

    І молода людина починає шукати. Або в Церкві шукає і, можливо, знаходить, або йде Церкви і шукає щось інше на стороні. Може раптом повертатися, усвідомивши, що головне - все-таки Христос.

    Це дуже складні й трагічні речі.

   Людина може знайти головне, але нескоро.

   Зараз у нас такий затишний і благополучний світ, в якому можна опинитися без Христа. Прогулюючись від Великодня до Великодня, від сповіді до сповіді, від неділі до неділі, можна вирішувати якісь проблеми, в тому числі і проблеми служіння, місіонерства, але головного може і не бути, тому що людині в цей момент більшого і не потрібно нічого.


Не молитва, а вичитування

   Підлітку не потрібно особливо молитися, бо можна відчитати молитовні правила. Йому не треба каятися і глибоко в себе заглядати, бо є щомісячна, або щотижневасповідь.

   Він причащається і знає : «Ось, я причастився, все зробив правильно. Прочитав канони, посповідався у священика, мене допустили. Значить - не в суд, і не в осудження, значить, у мене тут все добре, все зроблено, куди ще йти? Я навіть Євангеліє читаю щодня по главі, бо так треба ».

   Але ж можна прочитати і нічого не почути.

   А можна щось почути і зрозуміти, що головне, а що другорядне.

   Мені здається, що в нашому житті зараз перестало вистачати тієї гостроти розуміння, що треба, взагалі-то, йти за Христом.

    Треба дуже серйозно вживатись в євангельський текст. Треба дуже глибоко переживати кожне слово, сказане в Євангелії, і дуже глибоко переживати Євхаристію. Якщо цього не буде, то тоді - на жаль…

   Церковне коло - це ще не все. Це тільки підпора для ходіння за Христом, а не для ходіння по колу.


   Правда

   Підлітку потрібна внутрішня правда. Він повинен розуміти, що з ним відбувається, і чому, власне кажучи, він ходить до церкви. Не просто тому, що він народився в цій країні, а батьки відправили його в недільну школу вчитися, а потім по неділях привчили причащатися.

   Ми весь час розраховуємо, що все запрацює автоматично, що все саме по собі складеться, що ось якщо ми будемо робити це, це, це і це, то обов'язково буде те і те. Якщо ми будемо з дитиною ходити в храм, привчимо читати вечірні молитви, то обов'язково проросте віра. Проросте, але тільки коли? І за яких обставин? Цього ми не знаємо. Але шукаємо гарантований шлях. Нам здається, що благочестя гарантовано.

   Але у нас нічого не гарантовано. Євангеліє абсолютно нічого не гарантує людині. Христа треба постійно і пильно шукати у своєму житті. Тоді знайдеш. А якщо не будеш Христа шукати - будеш весь час проходити повз Нього.

 
    Шукати постійно

    Ми не повинні забувати про те, що ми Церква Бога Живого. А зараз весь тягар нашого християнського життя перекладений на наші прекрасні традиції. Дивіться, що зараз найбільше обговорюється? Які найактуальніші проблеми зараз для віруючих?

    Якою мовою служити - сучасною, або церковнослов'янською?

    Який календар краще - новий, чи старий?

    Що краще - монархія, чи демократія?

    Як читати євхаристичні молитви - вголос, або таємно?

    Яке це має відношення до життя з Христом? Яке відношення це може мати, якщо Христос говорить юнакові: «Іди за мною!». «Залиш все і йди за мною».

    Є безліч питань, на яких, нам здається, грунтується Церква: питання богослужбової мови, календаря, ставлення до монархії. Речей зовнішніх, які змінюються зі століттями й роками, речей, які Церква сама, по необхідності, або приймає, або відкидає .... А ми тільки про це і говоримо.

   А от коли лунаютьєвангельські слова Христа «Залиш все, йди за мною» - це виявляється на другомумісці. Образ Христа сам опиняється на другому місці. Життя по Христу,наслідування Христа, Євангеліє виявляється на другому місці. Ви розумієте?

    Центр наших сьогоднішніх амбіцій та інтересів, церковного болю, зміщений у бік другорядних питань. Вони виявляються зараз головними. Через них люди сперечаються, один одного звинувачують, називають один одного лібералами або фарисеями. Яке це має значення зараз?

   Пригадується 20-е століття, Валаам. У монастирі ченці десятиліттями не розмовляли один з одним, тому що одні прийняли новий стиль, а інші старий. 20-е століття показав, що люди вмирали на землі мільярдами від воєн, від нещасть, від жахливих катаклізмів, від фашизму, від сталінізму, а в Церкві вирішували календарні питання. До цих пір одні не поминають інших, тому що одні - старокалендарники, інші - новокалендарники.

    Зараз ми приблизно в тому ж стані знаходимося. Навколо нас світ гине, а для нас головні питання або богослужбового мови, або календарної системи, або монархії. Ось це дійсно заповнює наші думки, а дітям і підліткам це зовсім не цікаво.  Їх абсолютно не хвилює, який календар, яка мова у нас буде. Їх хвилює живе спілкування з Христом. А нас воно хвилює нерідко в останню чергу. Це дуже серйозна проблема сьогодні.

   Що робити?

   У нас завжди одне і те ж ліки: Євангеліє.

   Як тільки людина перестає, читаючи Євангеліє, щось відчувати для себе, щось розуміти, на щось якось реагувати - це дуже тривожний знак того, що людина, замість того щоб жити церковним життям, грає в якусь дуже відому гру за відомими правилами.

   На жаль, не можна сказати, що для нас сповідь, молитва і наше входження в храму і громаду не є часто добре відомої нам грою. Мені здається, що коли людина читає Євангеліє і її серце може стрепенутися - це знак того, що людина вміє серйозно ставитися до своєї віри. Можливо, не треба читати Євангеліє, як ми звикли його читати - главу в день як необхідний послух, щоб обов'язково прочитати. А читати його якось інакше, читати його більш благоговійно. Зовсім потрохи, але дуже благоговійно, щоб, помолившись перед тим, як читаєш Євангеліє, дуже попросити Бога, почути Його голос. Щоб почути Його голос для себе, щоб щось Господь тобі про Себе відкрив.

   Коли ти читаєш Євангеліє, ти раптом починаєш дуже добре себе розуміти. І тоді тобі стає соромно, і тоді ти можеш спокійно йти на сповідь.

 
   Йду!

   Розцерковлення - це ознака того, що люди втомилися ходити по церковному колу.

   Сутність віри для багатьох - це ходіння по церковному колу. У нас є прекрасне церковне коло богослужіння. Від Великодня до Великодня, від посту до посту. Звично й добре цим колом ходити, таким собі хороводиком церковним, змінюючи святкові хусточки, ні про що не думаючи, зовсім не замислюючись про сенс цього ходіння. І людина раптом так звикає ходити по церковному колу, що за Христом їй ходити вже не треба.

   Треба себе шукати, треба зрозуміти, що сталося з тобою, чому це трапилось, що ми шукаємо в житті? Чи готові ми взагалі довірити себе Богові? Тут дуже важливо зрозуміти просту річ, коли ти причащаєшся Святих Христових Тайн, те, що ти приймаєш - Кров і Тіло Христове.

   Це - не якісь символи.

   Це те, що було розіп'ято на Хресті.

   Це переламане, понівечене, зранене Христове тіло, і кров, яку Він проливав.

   Треба дуже ясно усвідомити собі, що якщо ти Цього зараз причастишся, то з тобою взагалі може статись все, що завгодно. Адже це означає, що коли ти причащаєшся Святих Христових Таїн Христос тебе кличе з собою на хрест.

   Якщо ти зважився причаститися Розп'ятого Христа, Його розп'ятого тіла, Його пролитої крові, якщо ти зважився зі страхом Божим - це ж все відбувається насправді. Якщо ти це розумієш, то не так-то просто тоді зважитись причаститися людині. Це не означає, що не треба причащатися, навпаки потрібно. Але потрібно вміти зважитися так причаститися, так довірити себе в цей момент Богу, так сказати Богові, що: «Господи, роби зі мною все, що Ти хочеш!»

   Якщо людина готова ось так себе Богові передати в руки - це дуже страшно. Але це єдине, що треба зробити.

   Так себе Богові дати: «Роби зі мною все, що Ти хочеш». Слова, які в Євангелії звучать «все Моє - твоє», це кожен з нас повинен сказати Богові, коли ми йдемо причащатися. Коли Христос говорить у своїй молитві перед розп'яттям ці слова батька: «Все Моє - Твоє, а все Твоє - Моє», він теж саме говорить і нам. Згадайте, батько каже старшому братові блудного сина: «Все моє - твоє». «Все моє - твоє».

  Те ж саме Христос говорить і нам: «Все Моє - твоє». І ми всі його приймаємо, коли причащаємось. Так невже ж, якщо ми про це замислюємося по-справжньому, і перед чашею не просто повторюємо молитву святителя Іоанна Златоуста, а усвідомлюємо, що робимо ... ми не можемо сказати йому: «Все моє - твоє»?

   Христос мені каже: «Все Моє - твоє» і віддає себе повністю мені - так давай і я те ж саме зроблю. Я всього себе Йому зараз запропоную. І нехай зі мною буде, що буде. Бо тоді я Його люблю, і я нічого не боюся.

   А нам, на жаль, так не хочеться. Хочеться, щоб все Твоє - моє, і все моє - моє. І все церковне коло того гарант. Гарант того, що ми робимо все правильно і добре, що ми благочестиво живемо, що у нас все є, є справи милосердя, що у нас є соціальні служби.

   Але коли у людини-християнина все є - це не дуже добре. Коли у нас все гаразд, і добре все складається - це не дуже добре. В цей момент ми починаємо втрачати своїх дітей - ми не розуміємо, що відбувається, чому вони від нас йдуть, чому вони перестають в храм ходити? Тому що у нас все дуже добре. Настільки добре, що нам навіть Христу сказати нічого. Все у нас є, храми відкриті, добрі справи ми робимо, молитовні правила читаємо, постів дотримуємося. Ну чого ще нам треба, якщо ми все вже зробили? Крім головного - ми не сказали Богу цих слів: «Все моє - твоє». І так і не змогли Йому себе довірити, щоб не боятися жити по Євангелію.

   Не боятися жити за Євангелієм, не боятися хреста, не боятися того, що у твоєму житті станеться нещастя. Не боятися того, що ти раптом чогось не доб'єшся, або щось у тебе з рук вирвуть. Ми ж живемо так само боязко, як живе весь цей світ. Ми, за великим рахунком, не сильно відрізняємося. Люди віруючі і люди не віруючі однаково бояться всього. Однаково бояться втратити своє благополуччя. Однаково бояться смерті. Ми, християни, так само боїмося смерті, як люди невіруючі. Немає ніякої різниці між нами, крім того, що ми ходимо по церковному колу, а вони не ходять.

   Я багато про це думаю останнім часом. Для дуже багатьох з нас, священиків, це настільки звичайний спосіб катехізації, воцерковлення людей - навчити їх тому, як ходити по церковному колу. І ми так добре навчилися це робити, але, на жаль, ми, священики, не навчилися найголовнішого.

   Це проблема нашого внутрішнього життя, нашого стану. Якось стало загальноприйнятним, що саме ходіння по колу головне в нашому житті, і це і є церковність. А по-моєму, церковність виглядає зовсім інакше…

Категорія: Проповіді | Додав: Anton (2012-02-02)
Переглядів: 1292 | Коментарі: 1
Всього коментарів: 1
1 Саша  
0
Останні два абзаци та особливо останнє речення статті з трьома крапками - хочеться шукати продовження думки. І не тільки хочеться знайти та прочитати продовження думки, але і регулярно бачити її реалізацію в житті, як автором, так і його колегами.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]